De oprichting
Het is eigenlijk allemaal begonnen in de winter van 1950/1951. Tijdens zijn dagelijkse busreizen naar zijn werk in Vlodorp, maakte de heer Derkx kennis met twee Reuverse schaakliefhebbers nl. de heren G. Peeters en F. Heuyerjans. Deze drie heren zijn de grondleggers geweest voor de schaakvereniging “Reuver”. Binnen korte tijd wisten ze meerdere mensen uit Reuver voor de schaaksport in verenigingsverband warm te doen lopen. In het voorjaar van 1951 kwamen reeds meerdere mensen regelmatig bij elkaar in café Paar. Op 11 april werd een voorlopig bestuur geformeerd, waarin zitting hadden:
L. Derkx voorzitter
F. Heuyerjans secretaris en wedstrijdleider
G. Peeters penningmeester
Het voorlopige bestuur had het in de eerste maanden verre van gemakkelijk. Om tot een definitieve oprichting van de vereniging te komen moest heel wat werk verzet worden. Veel advies werd verkregen van de Limburgse Schaakbond, Na al de voorbereidende werkzaamheden werd op 19 september 1951 de schaakvereniging officieel opgericht. Aansluting bij de Schaakbond betekende uiteraard ook deelname aan de competitie. Reuver werd ingedeeld in de derde klasse Noord. Na enkele vriendschappelijke wedstrijden werd op 25 november 1951 de eerste wedstrijd gespeeld, tegen Venlo 3. Deze ging helaas verloren. Op het einde van de competitie bezette Reuver de allerlaatste plaats met slechts 3 wedstrijdpunten. In de overtuiging dat deelnemen belangrijker is dan overwinnen, werd met goede moed verder gegaan. De sfeer in de vereniging was geweldig; het ledental groeide uit tot 22.
Op 11 juni 1952 werd de eerste ledenvergadering gehouden. De statuten en het huishoudelijk regelement werden vastgesteld. Het bestuur kwam er als volgt uit te zien:
L. Derkx voorzitter
A. Holtkamp secretaris
G. Peeters penningmeester
Misschien is het nog interessant te vermelden dat de boeken afgesloten konden worden met een batig saldo van maar liefst ƒ3,06.
Het bovenstaande is een overzicht gegeven van het eerste jaar van de schaakclub “Reuver”. De jaren 1952 en 1953 verliepen vervolgens op een zeer prettige wijze en elk lid kon in verenigingsverband met volle teugen genieten van zijn geliefde denksport.
Dieptepunt
Waren de eerste jaren verlopen zoals iedereen zich dat gewenst had, plotseling veranderde er veel. In juni 1954 bedankte voorzitter Derkx zich als voorzitter en lid van de vereniging in verband met de verhuizing naar Meerssen. Mede hierdoor ging het met de schaakvereniging geleidelijk aan bergaf. Einde 1955 telde de vereniging nog slechts 5 leden te weten:
C. Michielsen, J. Pama, J. Janssen, J. Ebus en A. Holtkamp.
Deze mensen hebben overwogen de vereniging te ontbinden. Een schuld aan de Limb. Schaakbond heeft hun er mede toe bewogen door te gaan. Een aanvraag om een subsidie aan de Bond werd gehonoreerd en veel moed hebben ze het klaar gespeeld de vereniging in stand te houden. Het ledental groeide dank zij meerdere akties weer aan en deelname aan de competitie werd weer mogelijk.
Opnieuw bloei
Het gelukte de schaakvereniging “Reuver” in het seizoen 1957/1958 kampioen te worden in de 2e-3e klasse Noord. Het ledental liep in de volgende jaren op tot 22. In het jaar 1959 werd van clublokaal veranderd. Voortaan werd gespeeld in het zaaltje van hotel Keuben. Er werd in dat jaar ook een uitwisselingswedstrijd gespeeld tegen de “Zwarte Pion” uit Lisse. In 1960 werd een tegenbezoek afgelegd. Beide keren moesten de schakers uit Reuver het onderspit delven. Door de sterke groei van het aantal leden werd er met twee teams deelgenomen aan de competitie 1960/1961. Het jaar 1961 stond in het teken van het tienjarig bestaan van de vereniging. Op allerlei manieren werd getracht aan gelden voor het feest te komen. De feestvergadering werd op 1 oktober 1961 gehouden. De notulen vermelden: “Per lid stelde de feestcommissie beschikbaar 1 gebraden halve haan en 6 consumpties. Daarbij zal omstreeks Carnaval een uitstapje georganiseerd worden.”
De zestiger jaren
Na de viering van het tienjarig bestaan, brak er voor de schaakvereniging rustiger jaren aan. Het ledental daalde enigzins en bleef de volgende jaren rond de 15 schommelen. Uit de schaarse notulen van die tijd bijkt, dat er een hechte vriendschap bestond tussen de leden onderling. De jaarverslagen vermeldden weinig meer, dan uitslagen van wedstrjden en zaken rond de contributieverhoging. Maar ook nog het navolgende: “Ons lid, de heer…… werd vorig jaar verblijd met de geboorte van een welgeschapen zoon”.
Bij gelegenheid van het 15 jarig bestaan, werd er een bezoek gebracht aan de Duitse plaats Alstedde. Er schijnt niet alleen geschaakt te zijen. De ontvangst door de Duitse gastheren was geweldig. Ook de dames hebben zich er heerlijk vermaakt. Op zaterdag 3 juni 1967 trad de schaakvereniging “Reuver” op als gastheer voor de schakers van de “Schachfreunde Rochade”. Er werd een wedstrijd gespeeld en ‘s avonds werd een gezellig feest gevierd.
Waren de voorgaande jaren rustige jaren, waarin op een gezellige manier onder elkaar geschaakt werd op het eind van de zestiger jaren startte men met een nieuw werkplan. Met dit werkplan had men de bedoeling het bevorderen van het schaakspel in de gemeente Reuver, maar ook in de omringende gemeenten. Er verschenen meerder publicaties in “ons weekblad”, om de zogenaamde thuisschakers uit te nodigen eens te komen schaken. Ook werd maandelijk een schaakinstuif gehouden. De bedoeling was tevens het aantal leden van de schaakvereniging uitgebreid te krijgen. Slechts heel geleidelijk lukte dit.
De laatste 5 jaren
Door de groei van het aantal leden was het in het seizoen 74/75 weer mogelijk om met twee teams deel te nemen aan de bondscompetitie. In 1973 wed een aktiecomite benoemd, dat als opdracht meekreeg voor de benodigde gelden te zorgen om in 1976 een mooi feestprogramma te kunnen bekostigen. De afgelopen jaren organiseerde dit comite een fietsorientatietocht, een loterij en meerdere kienavonden.
De schaakvereniging “Reuver” heeft de laatste jaren bijzonder veel aandacht besteed aan de jeugd. Onder zeer deskundige leiding van de heer Coops werden er ‘s zaterdags schaaklessen gegeven. Met zeer veel sukses werden de lessen gevolgd. Alle deelnemers slaagden voor het pionnendiploma.
Zo ging het geleidlijk naar het 25-jarig bestaansfeest. Maar eerst werd nog, mede in het kader van het zilveren bestaansfeest, de “Limburgse Jeugdkampioenschappen” georganiseerd. Dit gebeurde door het organisatiecomite van onze vereniging werkelijk op een sublieme wijze.Het gelukte het eerste team nog in het jubileumsjaar te zorgen voor het kampioenschap in de tweede klasse van de Limburgse Schaakbond. Promotie naar de eerste klasse is een prachtig jubileumsgeschenk.
Natuurlijk is er in dit kort overzicht niet alles over de vereniging gezegd. Er rest de samensteller nog de schaakvereniging “Reuver” heel veel sukses voor de toekomst te wensen en de hoop uit te spreken, dat het jubileumsfeest moge slagen.
Reuver en de competitie L.S.B,
Reeds in het jaar van de oprichting deed de schaakvereniging “Reuver” mee in de competitie van de Limburgse Schaakbond. De lukte toen niet zo heel erg. Men moest zich tevreden stellen een laatste plaats in de derde klasse Noord. De volgende jaren ging het al wat beter. Helaas kon niet aan de competitie deelgenomen worden in de jaren ’54/’55 en ’55/’56 in verband met een tekort aan spelers. Vanaf 1956 werd weer deelgenomen en wel in de 2e-3e klasse Noord. In 1958 werd het eerste team kampioen en promoveerde naar de eerste klasse. Dit bleef zo tot 1969. “Reuver” degradeerde op vrijwillge basis naar de 2de klasse. In deze klasse is men gebleven tot 1976. Na een spannende strijd werd het eerste team kampioen en gaat komend seizoen spelen in de eerste klasse.
Het tweede team speelt reeds enkele jaren in de tweede klasse. De resultaten zijn niet geweldig te noemen. Zo eindigde men dit jaar op de laatste plaats. Plezier aan het schaakspel hebben de leden van dit team wel en dat is toch ook wel belangrijk. Voor beide teams: Veel success in de toekomst!
Reuver 18 sep. 1976